Tréning élménybeszámoló Lengyelországból

Berezvai Orsolya Lengyelországban járt egy Erasmus+ tréningen, ahol az Európai Szolidaritási Testület önkénteseivel foglalkozó ifjúsági szakemberek, mentorok tanulhattak új módszereket, kaphattak új ötleteket, hogy ezzel is erősítsék az önkéntes szervezeteknél megvalósuló projekteket. 

“Március 10-e és 16-a között Warzenkoban egy tréningen vettem részt, ami arról szólt, hogyan legyünk jobb mentorai az EVS mentoráltjainknak. A tréning kerettörténete ezért is az lett, hogy mindenki egy törzs tagja, és minden feladatot e téma köré építettek. 

Például volt olyan feladat, amikor egy 4 indián törzset alkottunk a jelenlevő mentorokból és koordinátorokból és mindegyik törzs valamilyen társadalmi csoportot jelölt a játékban, és minden csoportnak kapcsolatot kellett kiépítenie vagy feladatot kellett véghezvinnie a másik törzs tagjaival. A 4 fő csoport az önkénteseket, mentorokat, turistákat és diákokat fedte le. Az én törzsemnek (Tsiuwawa) rá kellett vennie egy másik törzs tagjait, hogy eltáncolják együtt a nap előhívogató táncot. És csodák csodájára ez sikerült is.

Ilyen játékosabb feladatok mellett, természetesen a koordinátorok és a mentorok fontosságát, feladatait is megvitattuk. Volt olyan, hogy a koordinátorok összeírták, hogy számukra milyen egy ideális mentor, illetve a mentorok is összeírták milyen egy tökéletes koordinátor számukra. Még a mentális/szellemi épség megtartásáról is beszélgettünk a mentorálás vagy koordinálás során. Arra is volt lehetőségünk, hogy eddigi tapasztalataink során felvetődött problémákat megvitassuk a többiekkel, kikérjük tanácsukat, vagy meghallgassuk a személyes tapasztalataikat.

Természetesen a hét közepén bementünk a mellettünk levő nagyobb városba, Gdyniába, ahol egy közösségi ház működött, ahol 18-35 éves korú emberek szoktak összegyűlni, akiknek vagy nincs otthonuk, vagy nincs elegendő keresetük arra, hogy otthon mosakodjanak és főzzenek. Szóval ez a közösségi hely ezt biztosította számukra egyéb különórák, társasok és csocsó kíséretében. A hely feltérképezése után az ESC program változásait vetettük össze az eddigi EVS programéval. Délután a társaság egy része egy immigrációs múzeumba, míg a másik része Gdansk városába ment. Este megnéztük a kivilágított Balti tengert, meg egy hagyományos lengyel éttermet is kipróbálhattunk.

 

Természetesen az international evening sem maradhatott ki a programból, ahol minden nemzet hozott valamilyen kis harapnivalót a saját országából. Sőt az uránok egy kvízt is összeállítottak Ukrajnáról, és aki jól válaszolt a kérdésekre, az nyerhetett tejkaramellát. Én arra kaptam édességet, hogy tudtam egy országot, ami Ukrajnát határolja, Magyarországot J.

A tréning végén nem csak a trénerek, hanem a többi résztvevő is megoszthatta a többiekkel az őáltaluk használt, összegyűjtött anyagokat. Volt egy román egyesület, akik írtak is egy könyvet a mentorkodásról, aminek a címe Treasure box of mentors volt. Ezt a végén mindenki online formában meg is kaphatta.

Sok új ötletet adott a mentorkodásomhoz, amit már 8 hónapja végzek és sok erőt adott az új mentoráltamhoz, akit egy hete kaptam meg. Remélem, hogy a tréningen tanultak segítségével jobban tudom segíteni majd az ő tanulási folyamatukat az EVS évük vagy 4 hónapjuk alatt.

Jobban át tudjátok érezni a tréning hangulatát, az alábbi linken egy kisfilmet nézhettek meg róla.”

https://www.youtube.com/watch?v=oV7HnEHRxo8&fbclid=IwAR1rMSr9AM7JlxkoOEJfaMgXuMs4cg8VB3F8kXX9s7d6rbuIhAAtwTJ5p_c

Vélemény, hozzászólás?