Ökoturizmus Sambor Prei Kuknál

 

Dia32Minden körülmények között találd fel magad!

Kambodzsa templomai a khmer emberek lélektükrei. Csodálatosak és rendkívül gazdagok. Sambor Prei Kuk a ma ismert legősibb ilyen templom: a VI-VII. században épült, és többek között az angkori építészet alapjául is szolgált.

Az ökoturizmus arra törekszik, hogy szimbiózist alakítson ki a helyi közösség és a természet között, hogy azok „érdekei’ egy irányba mutassanak. Ennek megfelelően célunk az volt a projektben, hogy olyan tevékenységeket tervezzünk és indítsunk Sambor Prei Kuk körül található falvak lakóival, – a templom turisztikai vonzerejére alapozva – ami anyagilag helyettesítheti a környező erdők illegális kitermeléséből származó hasznot.

Motivációm a részvételben

Egy afrikai aktivistától hallottam egyszer, hogy nem a harmadik világnak vannak adósságai a fejlett világ felé, hanem pont fordítva. Végiggondolva a dolgot rájöttem, nagyon igaza van. Annak előtte puszta jóakaratból szerettem volna segíteni, ma már kötelességemnek is érzem. Egy nagyon klassz kötelességnek. Régóta vágytam már, hogy beválthassam az ígéretemet magam felé, és önkéntesként fejlesztési programokban vegyek részt szegény országokban. 2006 elején aztán szembe jött a lehetőség egy pályázat formájában. Hamar lecsaptam rá. Világot látni, megismerni egy gyökeresen más kultúrát és embereket, elmélyülni a problémájukban és segíteni, ahogy csak tudok: egyszerre önző és önzetlen dolog.

Nehézségeim

Más jellegű nehézségekre számítottam, mint amikkel valójában szembe kellett néznem. Kulturális különbségek, betegségek, monszun: ilyenektől tart az ember itthon mindent átgondolva. Kint viszont azon kellett túltennem magam, hogy megérkezésünk után pár nappal lemondják a projektünket. Nehéz volt, annyi felkészülés, mindhiába? Nem, persze, hogy nem. Mindennek helye és értelme volt. A harmadik hónap végére számtalan munkába belefolytam, és hasznosnak bizonyult az ottlétem, és úgy éreztem, segítethettem a khmer embereknek. Az pedig nem baj, ha az ember ezért az érzésért utazik olyan messzire…!

Mit sikerült megvalósítanom, eredményeim

Az ökoturizmus programunk helyett önkéntes társammal készítettünk egy A4-es prospektust Sambor Prei Kuk népszerűsítésére. Emellett segítettünk egy oktatóanyag elkészítésében. Adatokat gyűjtöttünk Kambodzsa fafajtáiról egy szoftverhez, mely a közösségi erdőgazdálkodáshoz és erdőmentéshez nyújt útmutatót.

Később egy khmer-magyar együttműködés előkészítésének munkálataiba folytam bele. Az azóta sikeres programmá nőtt projekt célja, hogy árváknak, illetve hátrányos helyzetű fiataloknak gyakorlatorientált képzést nyújtsunk annak érdekében, hogy könnyebben találjanak munkát és megélhetést. A szabás-varrás, számítógépes ismeretek, angol és turizmus modulokban mindösszesen 70 embernek tudunk segíteni. A gyakorlati megvalósításban (résztvevők kiválasztása, oktatóhely szervezése, stb.) segédkeztem leginkább. Legnagyobb örömömre ezt az önkéntes munkát itthon folytathattam.

Hosszútávú személyes tanulság

Nem is olyan könnyű segíteni. Ehhez is érteni kell. Ahogy a mondás tartja, a pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve. Nem elég az akarat, meg kell érteni, hogy mi zajlik valójában, és ennek megfelelően cselekedni. Hogy valójában pozitív nyomot hagyjunk magunk után.

Vélemény, hozzászólás?