“My volunteer experience in Ghana” – GLEN ÖNKÉNTESÜNK ÉLMÉNYBESZÁMOLÓJA

Dobos Judit 2019 nyarán három hónapot tölthetett GLEN ösztöndíjasként Koforiduában, Ghánában. Afrikai tartózkodása során partner intézménye a Newill Akadémia volt, mely egy iskola Koforiduában, Ghána keleti régiójában. A projekt, melyben részt vett a Newill Akadémia Fejlesztési Projekt nevet viseli.

 

 

“A Newill Akadémia története 2010-ben kezdődött, amikor William Newman úr, egy ghánai tanár óvodát alapított az édesanyja háza mellett álló üres raktár épületben, Koforiduában. Célja, hogy minőségi foglalkoztatást és oktatást nyújtson azon gyermekek számára, akik hátrányos helyzetűek. Ők elsősorban a piaci kofák és utcai árusok gyermekei, hiszen szüleik nem engedhetik meg maguknak, hogy otthon maradjanak velük.” (www.newillacademy.org)

 

 

 

Az iskola megalapításakor, a gyerekek egy fa, illetve menedéket nyújtó szerkezetek alatt tanultak, aminek következményeként az időjárási viszontagságai erősen befolyásolták napjukat. Európai építészek, szponzorok, helyi munkások és önkéntesek közös összefogásának eredményeként azonban lehetővé vált egy alacsony költségvetésű, fentarthatóságot szem előtt tartó épület konstruálása. A cél elérése érdekében helyi anyagokat, kézzel készített-, passzív szellőzésre és esővíz hasznosításra épülő szerkezeteket használnak az építkezésen.

 

Megfelelő anyagi háttér hiányában azonban az akadémia olyan kihívásokkal néz szembe, mint például szegényes infrastruktúra, túlzsúfolt tantermek, megfelelő szaniter helyiségek hiánya. Az elmúlt évek ugyan nagy fejlődést hoztak, de a projekt még korántsem ért véget. Az idei év során az iskola legfelső szintjének falai felépültek, a tető azonban még hiányzik. A földszinti tantermek már használatban vannak és különböző színekben pompáznak, barátságos hangulatot teremtve a tanuláshoz.

 

A Newill Akadémia Fejlesztési Projektjének önkéntese elsősorban az építkezési munkálatokat segítette ghánai tartózkodása során. Mindemellett, részt vett a tanórákon és az Afrika Másként Alapítvány gyermektámogatási programját segítette. Ennek célja a hátrányos helyzetű, de kiemelkedően tehetséges gyerekek tanulmányi támogatása szponzorok keresése által.

 

Vélemény, hozzászólás?