Mi a GLEN?

 

A GLEN (Global Learning and Education Network) egy politikailag független, 10 európai és egy afrikai civil szervezetből álló hálózat. Célja, hogy hozzájáruljon a fenntartható életmód valamint Észak- Dél igazságos és méltányos partnerkapcsolatának megteremtéséhez. Annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet a globális összefüggésekre, képzéseket, és a partnerszervezetekkel közösen megvalósított akciókat szervez Európa szerte. Emellett ösztöndíj program keretében lehetőséget biztosít európai fiataloknak, hogy saját projektekben szerezzenek tapasztalatot a „globális Délen”, amivel később a hazai globális nevelésben, mint multiplikátor tud közreműködni. 
2018 óta afrikai fiataloknak is lehetősége van résztvenni az ösztöndíj programban, melynek keretében egy európai partnerszervezetnél töltenek 3 hónapot. 

A Globális Nevelés (Global Education):
szemléletformálás; célja, hogy az egyén érzékenyebbé váljon a globális problémák iránt és kialakuljon a jövő generációk és a környezet iránti felelősségtudata.
A Globális Nevelés magába foglalja többek között a környezeti nevelést, békére nevelést, emberi jogi és demokráciára nevelést, interkulturális tanulást, vallási toleranciára nevelést.

 

A program felépítése: a GLEN-cycle

1. Felkészítő szemináriumok

Az első szeminárium bevezetést ad a globális összefüggések és a globális nevelés megértéséhez. Elkezdődik a felkészülés a kiutazásra, a várható kulturális nyelvi, éghajlati nehézségekre, különbségekre.

Az első találkozás a tandem partnerekkel és a GLEN tutorokkal, trénerekkel, régebbi lelkes résztvevőkkel.

A szemináriumokat mindig valamely európai partnerország szervezi.

Időtartam: kb. 1 hét

A második szeminárium fő célja, hogy a résztvevők újra találkozva méginkább elmerüljenek az globális nevelés elméletében és gyakorlatában.  A szemináriumon tapasztalt globális nevelőktől és több éve aktív GLEN önkéntesektől segítséget kapnak ahhoz is, hogy majd hazatérve sikeres „multiplikátorokká” váljanak.

Időtartam: kb. 1 hét

Helyszín: valamely európai GLEN partnerország

2. Három hónap a Fogadó partnernél: internship
(Afrika, Ázsia, dél-amerika, vagy Délkelet-Európa ) 

A partnerszervezetek előzetes egyeztetés (és általában már meglévő hosszú távú kapcsolat) során határozzák meg a tevékenységükhöz leginkább illő önkéntes profilját, és azt, hogy kompetenciával rendelkező ösztöndíjas tud a legnagyobb segítséget nyújtani a szervezet fejlesztésében, illetve  projektjeik megvalósításában. 

Magyar GLEN ösztöndíjasok az elmúlt években az alábbi típusú projektekben vettek részt Afrika és Ázsia különböző országaiban: ökoturizmus, helyi oktatásfejlesztés, informatikai oktatás- és fejlesztés, közösségi média, egészségügy HIV/AIDS, közösségfejlesztés, fenntartható gazdálkodás,  környezetvédelem, emberi jogi és nőjogi aktivizmus. 

 A témák és a  partnerországok évente változnak (aktuális projektek 2019)

A projektben a magyar önkéntes egy Németországból érkező fiatallal együtt vesz részt.

Időtartam: 3 hónap, kiutazás Július – Október között a tandem partnerrel és a fogadó szervezettel egyeztetve.

3. RENew, vagyis a viszontlátás, visszatekintés és új tervek szemináriuma

“See you on the RENew “– a legbíztatóbb és legnépszerűbb elköszönési forma a második felkészítő szeminárium utolsó napján. És a legszebb pillanatok egyike, amikor a több, mint száz, különböző országból hazatért fiatal viszontlátja egymást. A 4 napos RENew azt szolgálja, hogy a résztvevők megoszthassák egymással élményeiket, tapasztalataikat és elősegítse új közös nemzetközi projektek megszületését.

4. Globális nevelési projekt megvalósítása

A program-ciklus végére a résztvevő megérti a főbb globális összefüggéseket/problémákat és az adott területen szerzett saját tapasztalattal, élménnyel gazdagodva tér haza. Olyan ismeretek birtokosává válik, melyek segítségével eredményes és hatékony programokat képes szervezni hozzájárulva ezzel a hazai szemléletformáláshoz és megvalósítva a GLEN egyik fő célját, hogy minden egyes résztvevő multiplikátorrá váljon, azaz a megszerzett tudást és tapasztalatot a saját környezetében való szemléletformálásra is használni tudja. 

A projektek megvalósításában a Magyar Önkéntesküldő Alapítvány támogatására maximálisan számíthatnak  a magyar résztvevők.

Miért válaszd a GLEN-t?

 • mert több, mint “csupán” 3 hónap Afrikában, Ázsiában, vagy Dél-Amerikában
 • mert valóban megérted és megéled a globális összefüggéseket és a Globális Dél kihívásait
 • mert lehetőséged nyílik hasznos segítséget nyújtani és rengeteget tanulni
 • mert  életre szóló barátságokat szerezhetsz
 • mert a GLEN Network többszáz fantasztikus fiatalt hoz össze, akik hisznek abban, hogy tehetnek, és tesznek is egy igazságosabb világért

Az adott évi GLEN programokra a jelentkezési határidő január eleje-közepe.

Mit várunk a jelentkezőktől?

 • megfelelő angol nyelvtudást
 • érdeklődést a globális problémák/globalizáció iránt
 • az adott program megvalósításához szükséges ismeretek, releváns tanulmányok és/vagy tapasztalat
 • valamilyen civil/önkéntes tevékenységben való előzetes részvételt
 • elhivatottságot globális nevelési projektekben való részvételre
 • nyitottságot, talpraesettséget, szociális érzékenységet

Korhatár: 20-30 éves korig.

Mit biztosít a program a résztvevőknek?

 • a szemináriumokon való ingyenes részvételt, szállást, ellátást, útiköltség megtérítését
 • egyszeri ösztöndíjat, melyet a kiutazás előtt legkésőbb 40 nappal megkap a résztvevő. Az ösztöndíj összege országonként változó, jellemzően 2000-3000€ 
 • biztosítás költségtérítése

A három hónapos kinntartózkodás során a szállást és étkezést a résztvevők önállóan oldják meg, a kapott ösztödíjból. A fogadó szervezet segítségére számíthat a résztvevő a legjobb opció megtalálásában. 

JELENTKEZZ TE IS!

Ha bármilyen kérdésed van, írj az application.glen@gmail.com e-mail címre.

 

GLEN” bejegyzéshez 1 hozzászólás

 1. Visszakövetések: Önkénteskedj Afrikában vagy Ázsiában! GLEN 2018 - elindult a jelentkezés - HVSF Magyar Önkéntesküldő Alapítvány

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.