Mi a GLEN?

A GLEN (Global Education Network of Young Europeans) egy politikailag független, az EU régi és új tagállamainak tizenkét partnerszervezetéből álló civil szövetség. Célja, hogy hozzájáruljon a fenntartható életmód valamint Észak- Dél igazságos és méltányos partnerkapcsolatának megteremtéséhez. Annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet a globális összefüggésekre, képzéseket, és a partnerszervezetekkel közösen megvalósított akciókat szervez Európa szerte. Emelett ösztöndíj program keretében lehetőséget biztosít az európai fiataloknak, hogy Ázsia és Afrika fejlődő országaiban saját projektekben szerezzenek tapasztalatot a „globális Délen”, amivel később a hazai globális nevelésben, mint multiplikátor tud közreműködni.

Globális nevelés (Global Education): szemléletformálás; célja, hogy az egyén érzékenyebbé váljon a globális problémák iránt és kialakuljon a jövő generációk és a környezet iránti felelősségtudata. A GE magába foglalja többek között a környezeti nevelést, békére nevelést, emberi jogi és demokráciára nevelést, interkulturális tanulást, vallási toleranciára nevelést.

A program felépítése: (Glen-cycle)

1. Felkészítő szemináriumok

Az első szeminárium felkészít a kiutazásra, a várható kulturális nyelvi, éghajlati nehézségekre, különbségekre, és bevezetést ad a globális összefüggések és a globális nevelés megértéséhez.

Az első találkozás a tandem/tandem partnerekkel és a Glen tutorokkal, trénerekkel, a régebbi lelkes Glen önkéntesekkel.

A szemináriumokat mindig valamely partnerország szervezi, tehát a helyszín lehet Ausztria, Csehország, Észtország, Franciaország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Málta, Lengyelország, Németország, Szlovákia vagy Szlovénia.

Időtartam: kb. 1 hét

A második szeminárium fő célja, hogy az önkéntesek újra találkozva megoszthassák egymással a szerzett tapasztalatokat, valamint, hogy egymástól is tanulva kidolgozzák saját, vagy közös GE action tervüket. A szemináriumon, tapasztalt globális nevelőktől és több éve aktív Glen önkéntesektől hasznos gyakorlati elméleti tudást kapnak az önkéntesek, hogy sikeres „multiplikátorokká” váljanak.

Időtartam: kb. 1 hét

Helyszín: valamely európai Glen partnerország

 

2. Három hónap a partnerországban (Afrika, Ázsia vagy Délkelet-Európa fejlődő országában) (internship)

A partnerszervezetek előzetes egyeztetés (és általában már meglévő hosszú távú kapcsolat) során határozzák meg a tevékenységükhöz leginkább illő önkéntes profilját, és azt, hogy milyen képességekkel, szaktudással rendelkező ösztöndíjas tud a legnagyobb segítséget nyújtani a szervezet fejlesztésében, illetve meghatározott projektjeik megvalósításában. A feladat lehet egy kutatás/felmérés előkészítése, kérdőíves felmérés készítés, értékelés, vagy új tevékenység bevezetésében való közreműködés.

Magyar Glen önkéntesek az elmúlt években az alábbi típusú projektekben vettek részt Afrika és Ázsia különböző országaiban: ökoturizmus, helyi oktatásfejlesztés, informatikai oktatás- és fejlesztés, egészségügy HIV/AIDS és árva gyerekek foglalkoztatása.  A témák és a magyar partnerországok évente változhatnak. (lásd aktuális projektek)

A projektben a magyar önkéntes egy Németországból érkező fiatallal együtt vesz részt.

Időtartam: 3 hónap, kiutazás Július – Október között a tandem partnerrel egyeztetve.

3. GlobNev projekt megvalósítása

A program-ciklus végére a rséztvevő megérti a főbb globális összefüggéseket/problémákat és az adott területen szerzett saját tapasztalattal, élménnyel gazdagodva tér haza. Olyan ismeretek birtokosává válik, melyek segítségével eredményes és hatékony un. globális nevelési programokat képes szervezni hozzájárulva ezzel a hazai szemléletformáláshoz és megvalósítva a Glen program egyik fő célját.

A projektek megvalósításában a Magyar Önkéntesküldő Alapítvány támogatására maximálisan számíthatnak  a magyar résztvevők.

5. RENew, vagyis a viszontlátás, visszatekintés és új tervek szemináriuma.

“See you on the RENew “– a legbíztatóbb és legnépszerűbb elköszönési forma a felkészítő szeminárium utolsó napján. És a legszebb pillanatok egyike, amikor a több, mint száz, Afrikából, Ázsiából visszatért Glen önkéntes viszontlátja egymást. A 4 napos RENew azt szolgálja, hogy a résztvevők megoszthassák egymással élményeiket, tapasztalataikat és elősegítse új közös nemzetközi projektek megszületését.

Miért válaszd a GLEN-t?

 • mert több, mint “csupán” 3 hónap Afrikában, Ázsiában, vagy Dél-kelet Európában
 • mert valóban megérted és megéled a fejlődő országok problémáit,
 • mert lehetőséged nyílik hasznos segítséget nyújtani
 • mert “nemzetközi barátokat” és életre szóló barátságokat szerezhetsz
 • mert a Glen Network többszáz fantasztikus fiatalt tömörít, akik hisznek és tesznek egy igazságosabb Világért

 

Az adott évi GLEN programokra a jelentkezési határidő január eleje-közepe.

 

Mit várunk a jelentkezőktől?

 • megfelelő angol nyelvtudást
 • érdeklődést a globális problémák/globalizáció iránt
 • az adott program megvalósításához szükséges ismeretek, releváns tanulmányok/tapasztalat
 • valamilyen civil/önkéntes tevékenységben való előzetes részvételt
 • elhivatottságot globális nevelési projektekben való részvételre
 • nyitottságot, talpraesettséget, szociális érzékenységet

Korhatár: 20-30 éves korig.

JELENTKEZZ TE IS!

Ha bármilyen kérdésed van, írj az application.glen@gmail.com e-mail címre.

GLEN” bejegyzéshez 1 hozzászólás

 1. Visszakövetések: Önkénteskedj Afrikában vagy Ázsiában! GLEN 2018 - elindult a jelentkezés - HVSF Magyar Önkéntesküldő Alapítvány

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.