Európai Önkéntes Szolgálat (EVS)

Az Európai Önkéntes Szolgálat révén fiatalok önkéntes munkát végezhetnek egy másik országban, a költségeik teljes fedezése mellett. A program keretében fiatalok egyénileg vagy csoportosan vesznek részt non-profit, ellenszolgáltatás nélküli tevékenységekben. A projektek 3 héttől 12 hónapig tartanak.

Miért?

Az EVS program lehetőséget nyújt a 18-30 év közötti fiataloknak, hogy fejlesszék képességeiket, kipróbálják magukat egy idegen környezetben, új kapcsolatokra tegyenek szert, és nem utolsó sorban elsajátítsanak egy idegen nyelvet. A program célja, hogy fejlessze és tudatosítsa a szolidaritás és tolerancia értékeit a fiatalok körében, és hosszabb távon előmozdítsa az európai társadalmi kohéziót. Emellett támogatja a fiatalok aktív polgári részvételét és ösztönzi őket, hogy részt vegyenek az őket is érintő döntésekben.

Mit?

Az önkéntes munkák széles körét kínálják a különböző résztvevő szervezetek, mindenki megtalálhatja az érdeklődésének leginkább megfelelő tevékenységet kulturális, környezetvédelmi, sport, média és különböző szociális területeken. A választott fogadó szervezetnél az önkéntesnek heti 30-35 órát kell dolgoznia, és előre meghatározott számú szabadnap ill. nyelvoktatás jár neki. Az önkéntesek nem helyettesíthetnek fizetett alkalmazottakat. Az önkéntes szolgálat ideje alatt a fiatalok intenzív tanulási folyamatnak lesznek részesei, lehetőségük nyílik egy másik ország és kultúra megismerésére, és ezáltal önmaguk, személyiségük fejlesztésére.

Hol?

Az Európai Unió összes tagállamában, és a társult államokban (Norvégia, Svájc, Törökország, Szerbia, Montenegró, Macedónia). A fogadó szervezetek adatbázisa a itt található.  

Hogyan?

Ez önkéntes projekt három fontos szereplőből áll: a fogadó szervezet, a küldő szervezet és az Önkéntes. Amennyiben érdekel ez a lehetőség, az első teendőd, hogy felvedd a kapcsolatot az Alapítvány munkatársaival. Ezután következik a fogadó szervezet, illetve a konkrét projekt megtalálása, majd a pályázás. A következő táblázat a tervezésben segít, hogy könnyebben el tudd dönteni, mikor szeretnél menni és ehhez mikor kell jelentkezned, projektet keresned. A fogadó szervezeteknek évente három alkalommal van lehetőségük pályázatot beadni önkéntes fogadására: február 1., május 1. és október 1. Érdemes legalább egy hónappal a határidő előtt jelentkezni a kiszemelt fogadó szervezetnél.

Költségek?

Az Európai Önkéntes Szolgálatot teljes egészében az Európai Bizottság finanszírozza. A program a következő költségeket fedezi:
  • egyszeri oda- és visszautazás
  • indulás előtti, érkezés utáni és félidős tréingeken való részvétel
  • teljes körű betegbiztosítás
  • szállás
  • az ellátás költségei (étkezés, helyi utazás, stb)
  • nyelvoktatás
  • zsebpénz

Minden önkéntes, aki a programot sikeresen teljesítette, erről bizonyítványt kap, melyet az Európai Bizottság egy erre illetékes tagja ír alá.

JELENTKEZZ TE IS!

Ha bármilyen kérdésed van, írj az evs.hvsf@gmail.com e-mail címre.