A Magyar Önkéntesküldő Alapítvány egy 2015-ben alakult, VolinHA („Volunteering in Humanitarian Aid”) névre hallgató, 9 tagú nemzetközi konzorcium tagjaként -Magyarországon egyedülálló módon- megkapta a küldő szervezetként való minősítést. A konzorciumról, annak történetéről és aktuális munkájáról, eredményeiről részletesebben itt olvashatsz 🙂

Jelenleg egy alakulóban lévő új konzorciummal azon dolgozunk, hogy 2018-ban már általunk is részt vehessenek önkéntesek a programban.

A pogram különlegessége, hogy nem csak a lakóhelyed szerinti ország szervezete által vehetsz részt benne, hanem bármely európai, hivatalos küldő szervezet által. Az aktuális projekteket a nemzetközi adatbázisban tudod megtekinteni.


Fiatal önkéntesek az önkéntességért
VolinHA akkreditáció
VolinHA munkacserék

EU Aid Volunteers honlap

A VolinHA konzorcium a francia La Guilde Européenne du Raid önkéntesküldő szervezet által, technikai segítségnyújtásra illetve kapacitásépítő célzattal, Európai Uniós forrásból, 2015-ben létrehozott olyan konzorcium, melynek tagjait az, a fenti célok megvalósulása mellett a szervezeteket EU Aid Volunteers programra történő szervezeti akkreditációjában segíti.

Az elvégzett akkreditációs munkálatokkal ugyanakkor nem szűnne meg a szervezetek közötti együttműködés, hiszen annak sikeressége esetén, illetve az szervezetek közötti közös munka során kialakult kollegiális és professzionális kapcsolatok eredményeit egy, a jövőben való esetleges szorosabb együttműködés keretein belül őrizné meg a konzorcium és emelné azt egy következő szintre.

SDS-2016_MA-262-1000x667

A VolinHA konzorcium két, egymást kiegészítő részből áll; “VolinHA – SO”-ból illetve a “VolinHA – HO”-ból, melyek 9 európai ország küldő illetve 3 katasztrófa sújtotta ország fogadó szervezeteit foglalják - külön-külön – magukba.

VolinHA – küldő szervezetek tagjai:
 • La Guilde Européenne du Raid /The European Guild (konzorciumvezető) (Franciaország)
 • ActionAid Hellas (Görögország)
 • Comhlámh (Írország)
 • FOCSIV (Olaszország)
 • Esi Labs! (Lettország)
 • HLA (Anglia)
 • HVSF (Magyarország)
 • Pan Cyprian Volunteerism Coordinative Council (Ciprus)
 • Zavod Voluntariat (Szlovénia)
VolinHA – fogadó szervezetek tagjai:
 • France Volontaires (konzorciumvezető) (Franciaország)
 • ActionAid Bangladesh (Banglades)
 • Burkinabe Red Cross Society (Burkina Faso)
 • Burundi Red Cross Society (Burundi)
 • Pastoral Social Caritas Ecuador (Ecuador)
 • Philippine Red Cross (Fülöp-szigetek)
 

Az első konzorcium meetingre – ahol a tagok első alkalommal találkozhattak egymással – 2015. október 13-16 között, Rómában került sor, az eseményről pedig a HVSF kéttagú delegációjának vezetőjének, a szervezet kuratóriumi elnökének, Reicher Péternek a rövid beszámolóját olvashatjátok.

RP cikkhez kép

Hogyan értesültél először a VolinHA konzorciumról, hogyan került bele a HVSF?

A nemzetközi önkéntesküldő szervezetek szövetségében, a FORUM éves konferenciáján találkoztunk a konzorcium francia vezetőjével, a La Guilde vezetőjével, Jean-Christophe Crespel-lel. Miután évek óta ismertük egymást és egymás szervezeteinek céljait és lehetőségeit, Jean-Christophe Crespel úr meghívott minket az általa vezetett konzorciumba.

Mit vártál ettől a konzorciumtól? Milyen lehetőségeket láttál benne rövid, illetve hosszabb távon?

A projekt célja a szervezetfejlesztés, annak érdekében, hogy a tagok azonos módon értelmezzék és ültessék át a gyakorlatba az EU Aid Volunteers s programjának megfelelően az önkénetsek felkészítését, okatását, és a teljes folyamatot. A HVSF számára maximálisan időszerű volt a 14 éves gyakorlati tapasztalatainak EU konformmá történő kiegészítése, szabályozása, tudatosítása.

Kiváncsian vártuk a többi, Közép-Európai szervezet tapasztalatait, és információkat, hogy ők milyen szinten gyakorolják mindennapi folyamataikat. A régi tagországok csaknem 40 éves múltjával dolgozó francia, angol, és olasz szerevzetek tapasztalataira is kíváncsiak voltunk.

Ez mennyiben változott az első konzorciumi meeting után?

A projekt kezdete óta egyre világosabbá vált, hogy a több mint 10 együtt dolgozó szervezet világos és egyértelmű projektcélok és -feladatok mentén dolgozik. A feltételezett EU-s hatékonyság helyett nagyon is gyakorlatias, őszinte és segítőkész módon dolgozunk együtt. A szereplők őszintén számolnak be hiányosságaikról, bevett szokásaikról, vagy éppen javítani való dolgaikról.

Milyenek voltak az első benyomásaid? Pl. többiekről, a többi szervezetről, a vezetésről, a felépítéséről?

Egy közép-európai alapítvány székében ülve hajlamos azt hinni az ember, hogy máshol minden jobb. Nagyobbak a lehetőségek, több a forrás. Ez igaz, de ezzel együtt jár a nagyobb munkavolumen, és a nagyobb kockázat is mondjuk a finanszírozás területén. A hasonló múlttal rendelkező országok nonprofit szervezetei éppen abban a helyzetben vannak, mint a HVSF. Már majdnem ugyan azokat a folyamatokat kell elvégeznünk a nemzetközi önkéntesküldés területén, mint a nagy múltú donor országoknak, de a számosság, a volumen roppant kicsi. Míg egy olasz önkéntesküldő szervezet 3-400 önkéntest küld ki évente, egy szlovén, vagy a HVSF csak 10-15-öt.

A konzorciumi meetingen megismerve az EU Aid programot, hogyan látod a program jövőjét magyar vonatkozásban?

A HVSF készen fog állni arra, hogy a magyar önkéntesek számára információkat biztosítson a folyamatot illetően. Továbbá újabb sikeres pályázat esetén küldő szervezetként is működhetünk, amikor is lehetőségünk lesz 60-70 európai önkéntes kiválasztásában, felkészítésében kiküldésében és reintegrációjában is részt venni.

 

A megnövekedett feladatokhoz persze plusz erőforrásokat is kapott a HVSF. A leghasznosabb segítségünk megismeréséhez kattints! 🙂