Mindazon túl, hogy mint önkéntesküldő szervezet, minden adandó lehetőséggel élni kívánunk a nálunk elérhető önkéntes projektek palettájának bővítését illetően, az EU Aid Volunteers (EUAV) program akkreditációján – és annak sikeressége esetén történő működtetésén - túl rendkívül jó lehetőséggel szolgál az abban résztvevő, már akkreditált, ilyen mód a humanitárius segítségnyújtás és az azzal kapcsolatos részfeladatokat – úgy mint pl. önkéntesküldést – ellátó szervezetekkel való kapcsolatfelvételre, kapcsolatépítésre illetve az ezeken keresztül történő együttműködések létesítésére is.

A VolinHA konzorcium segítségnyújtási és kapacitásépítési céljait ellátandó, lehetőséget biztosított a tagszervezetek illetve azok frissen, az EUAV akkreditációs feladatokra felvett munkatársai számára, hogy azok, a szervezetek között létrejövő munkacsere programok keretein belül együtt dolgozzanak a közös feladat,  az EU Aid Volunteers program akkreditációjával kapcsolatos műveleteken illetve megismerjék egymás szervezeti működését illető olyan új nézőpontokat, „good practiceket”, melyek mind program-akkreditációs, mind pedig szervezeti, strukturális szempontból hasznosak lehetnek a felek számára azok további fejlődését illetően.

2016. április illetve május végén 2-2 hétre a HVSF képviseletében az EUAV akkreditációs munkájáért felelős munkatársunknak, Tamásnak volt lehetősége meglátogatni a VolinHA konzorcium két tagszervezetét, az angol HLA-t (Humanitarian Logistics Association) Londonban és az olasz FOCSIV-et (Federazione degli Organismi Cristiani Servizio Internazionale Volontario) Rómában.

hlacsere1hla-logo

A munkacsere mind a két helyen a szervezeti struktúra és az ott dolgozók, az ottani munkafolyamatok megismerésével illetve a hasonló jellegű, otthoni lehetőségekkel illetve struktúrákkal való összehasonlítással kezdődött, majd azok ismeretének birtokában az EUAV akkreditációval illetve a szervezetek közötti, közös érdekek mentén történő esetleges együttműködések körvonalazásával és – adott esetben – azok gyakorlati megkezdésének mikéntjének tárgyalásával folytatódott.

focsivcsere1

24focsiv

Örömmel jelenthetjük, hogy mind az EUAV program, mind pedig a HVSF-et érintő jövőbeli együttműködések szempontjából is nagyon kellemes és termékeny, professzionális és emberi szempontból is igen progresszív eredménnyel zárultak ezek a munkacserék, melyeket a HVSF kapacitásaihoz mérten a lehető legjobban szeretne kihasználni, mindezzel pedig egy újabb lépést téve – közelítve önmagát és leendő önkénteseit - a nyugati önkéntesküldő „világhoz” illetve annak, Magyarországon még nem elérhető önkéntes programjai felé. Minden fejleményről időben tájékoztatunk Titeket, kövessétek továbbra is legfrissebb híreinket honlapunkon illetve a HVSF Facebook oldalán!

FOCSIVcsere2

Tudj meg még többet a konzorcium munkájáról! A sorozat következő részében megtudhatod, mi volt a következő, májusi párizsi konzorciumi meeting különlegessége...