Na de mit is csináltunk itt, a HVSF-nél ebben a projektben?

A kérdés egyszerűnek tűnik, de valójában igen összetett.

A VolinHA konzorciumnak, illetve magának a projektnek az alapvető célja az EU Aid Volunteers (EUAV) programra való, küldő szervezetként történő szervezeti akkreditáció. Ennek megvalósulása az akkreditációs folyamat során bekért, a szervezetnél már meglévő, releváns szabályzatok („policy” dokumentumok) adott részekhez való illesztésével, módosításával, nem meglétük esetén pedig azok megírásával történt meg.

Érdekes volt látni a konzorciumi tagok, feladatokat illető, eltérő jellegű kihívásait valamint a rájuk adott, közös együttműködésen alapuló válaszokat.

Mi, a HVSF oldaláról azokhoz a szervezetekhez tartoztunk, akiknek korábbi önkéntes küldési tevékenységük saját humanitárius misszióik menedzselésére nem terjedt ki, ez pedig igen csak megnehezítette a dolgunkat. Ebből kifolyólag az egyedüli lehetőségünk az volt, hogy a VolinHA konzorciumon belüli program akkreditációs munkánk és partnereink segítségével a lehető legkörültekintőbben végrehajtsunk egy olyan belső, szervezeti fejlesztést, mely a kellő erőforrások megléte esetén képessé teszi a szervezetet az önálló, önkéntes humanitárius munkára való önkéntesküldésre, arra való felkészülésre illetve az ezzel kapcsolatos alapfeladatainak ellátására.

Köszönhetően a fenti munkának és együttműködésnek, képesek voltunk olyan módon és annyit tanulni a témát illetően, hogy lefektessük a HVSF téma releváns – Security and Operational Guidelines; Health and Safety stb. – területeket lefedő szervezeti gondolatait valamint megnevezni a biztosítandó feladatait illetve azok gyakorlati ellátásának mikéntjét (ha bele is néznél az egyes dokumentumokba, úgy azt a Szabályzatok fülre kattintva teheted meg).

A HVSF szervezeti akkreditációs kérelmét, a konzorciumi tagok közül másodikként, 2016 októberében küldte el, a bírálatra pedig a következő hónapokban lehet számítani.

Reméljük, hogy szervezetünk, arra érdemesnek bizonyulva, az első magyar, EUAV küldő szervezetként segíthet minél több fiatalnak értékes humanitárius jellegű önkéntes munkát végezni harmadik világbeli országokban, már 2017-ben!

A kérelmünk benyújtását pont a projekt „hajrája” okán megtartott, athéni konzorcium meeting követett, ahol az akkreditációs helyzetfelmérés, valamint a konkrét misszió telepítési praktikákon túl fel ütötte a fejét egy új, addig senki által sem ismert önkéntes program előszele, az European Solidarity Corps kezdeményezés. Mindezekről bővebben itt olvashatsz.