A római első meeting után egymást kicsit megismerve elindult a közös munka, az együttműködés. A konzorcium tagjai jó gyakorlatok és meglévő dokumentumok, szabályzatok megosztásával kezdték segíteni egymást a szervezetfejlesztésben, továbbá megkezdődött a projekt láthatósági tervének tervezése és megvalósítása. Fél év elteltével elérkezett az újabb konzorciumi meeting ideje, melynek megszervezését a France Volontaires vállalta magára a konzorciumot vezető francia szervezet, a La Guilde támogatásával. A meeting 2016. májusában Párizsban került megtartásra, melyen a HVSF két fővel képviseltette magát.

A meeting annyiban hozott újat, hogy egyben került megrendezésre a küldő és a fogadó szervezetek számára, így a VolinHA konzorcium által létrejövő projektek alapjainak lefektetéséhez szükséges kapcsolatépítés mintegy észrevétlenül kezdődhetett meg, külső nyomás nélkül, informális kapcsolatok által. Az emellett elhangzott, számos hasznos és gyakorlatias információ mellett a HVSF újonnan csatlakozott munkatársa számára is a véleménycsere jelentette a legnagyobb élményt.

Kolozsvári Csenge beszámolója:

„A VolinHA projekttel való ismerkedés számomra egyenesen a párizsi konzorciumi meetinggel kezdődött. Ez egyszerre volt mély víz és nagy szerencse, hiszen a HVSF-nél végzett munkám az első napján kézzelfogható lett, és rögtön megismerhettem a legtöbb kollégát, akikkel majd együtt dolgozom a nemzetközi projektben. A legérdekesebb mégis az volt számomra, ahogy a konzorcium tagjai, és különösen a fogadó szervezetek képviselői között konstruktív véleménycsere alakult ki akár a meeting keretei között, akár azon kívül.

Mint volt önkéntes, úgy gondolom (sőt egyenesen remélem :)), meglehetősen gyakorlatiasan látom ezt a témát. Az önkéntesség alatt az ember olyan helyzetekkel szembesülhet, amire nem számított, és esetleg a belső elvrendszerét is meg kell kérdőjeleznie. Így jártam én Indiában, ahol nőként csak a helyi szokásokkal szembe helyezkedve tehettem volna meg olyan dolgokat, amik itthon természetesek számomra, és bár alapvetően a nemi egyenjogúság híve vagyok, ott bizony alkalmazkodnom kellett. Ezért volt különleges élmény számomra, amikor egy csoportos feladat keretében a fogadó szervezetek osztották meg velünk félelmeiket, és lám, ez is szerepelt benne – a lányok viselkedése, illetve a helyi szokások tisztelete. Valahogy megnyugtató volt szembesülni vele, hogy ezzel a problémával a másik oldalon is foglalkoznak, megoldásokat keresnek rá. Itt jöttem rá végképp, hogy ez a munkacsapat, és annak minden tagja, bárhonnan jött is, egy irányba tart.

Informális szinten pedig azt emelném ki, hogy a projekthez, és egyáltalán az önkéntességhez való konstruktív viszonyulás - beleértve az építő jellegű kritikát is – nem csak egy hangzatos frázis, tényleges tartalom rejlik mögötte. A VolinHA konzorciumban fel lehet vetni olyan vitás kérdéseket, mint például, mennyire tartalmazzon konkrét munkafeladatokat egy önkéntes program.

14996382_2149686741923286_1572567539_n

Csenge, Daniela (FOCSIV), Péter, Jana (PSC Ecuador), Enrico (FOCSIV), Nina (ZAVOD)

Összességében, megnyugtató tudni, hogy a következő nyolc hónapban egy ilyen konstruktív, segítő és őszinte környezetben fogok dolgozni egy olyan ügyért, mint az EU Aid Volunteers kezdeményezés."

Elérkeztünk sorozatunk egyik legizgalmasabb részéhez, az akkreditációhoz! Nézz bele, mi szükséges egy ilyen jogosítvány megszerzéséhez, min dolgozott együtt a VolinHA konzorcium, és drukkolj nekünk az akkreditációs kérelem beadásakor a Facebook-on is! 🙂

13239987_552450851593443_8149985504434978451_n