eu-volinha

Az EU Aid Volunteers (magyarul Európai Önkéntes Humanitárius Segítségnyújtási Hadtest, „Az EU Segítségnyújtási Önkéntesszolgálata”) program az Európai Unió legújabb önkéntes programja, egy olyan kezdeményezés, amely lehetőséget nyújt az Európai Unió polgárainak harmadik világbeli humanitárius segítségnyújtási projektekben való részvételre. Az Eu Aid Volunteers az Európai Bizottság 2015-ben indult kezdeményezése, mely európai polgároknak és humanitárius válsággal küzdő országok közösségeinek nyújt lehetőséget arra, hogy együtt dolgozzanak.

A Magyar Önkéntesküldő Alapítvány hazánkban elsőként küldhet európai önkénteseket az EUAV kezdeményezés keretein belül.

 

Miért?

A program céljai:

 • A sérülékeny, katasztrófáknak kitett országok ellenálló-képességének és kockázatkezelési módszereinek fejlesztéséhez való hozzájárulás; katasztrófakezelési ciklus kialakítás: megelőzés, készültségi szint növelése, a kockázatok megismerése és korai riasztás.
 • Leendő önkéntesek kiválasztása, felkészítése a harmadik világbeli országban való önkéntes munkára, a számukra kialakított képzési program megvalósítása, biztosítási szolgáltatás megszervezése.
 • Kapacitásbővítés és technikai támogatás a programban résztvevő fogadó és küldő szervezetek számára.
 • A 2015-2020-as időszakra 4000 EU Aid Önkéntes, 4400 más jellegű önkéntes és helyi szervezeti alkalmazott valamint 10000 online önkéntes munkáját tervezi biztosítani az erre szánt közel 150 millió EUR-ból.

Mit?

A részletes tevékenységek mindig az egyes lehetőségek leírásában találhatók. Általánosságban elmondható, hogy a projektek mindegyike humanitárius jellegű, fejlődő országok szervezetei keresnek segítséget a munkájukhoz. Ebből kifolyólag gyakoriak a projekt menedzsment, pénzügyek, HR, kommunikációs és közösségszervezés területére meghirdetett lehetőségek, de sok a gender-témákkal vagy élelmiszer-biztonsággal foglalkozó program is.

Hol?

2018-ban az Európai Unió ezeket az országokat ítélte meg elég biztonságosnak ahhoz, hogy önkénteseket küldhessen oda. Ez még nem jelenti azt, hogy minden országban biztosan indul projekt! Az aktuálisan pályázható projektek listája ide kattintva tekinthető meg.

Hogyan?

A programba minden 18 év feletti, állandó európai uniós lakcímmel rendelkező személy jelentkezhet. Az EU Aid Volunteers projektekben háromféle önkéntes pozíció lehet meghirdetve: junior (kevesebb, mint 5 év szakmai tapasztalattal), senior (több, mint 5 év szakmai tapasztalattal) és online (pl. fordítás, webfejlesztés, stb., ebben az esetben nincs alsó korhatár).
A kiküldetés hossza az adott projekttől függ, a junior lehetőségek esetében 6 és 18 hónap közötti, a senior lehetőségek esetében pedig 1 és 18 hónap közötti időtartam lehet. Az önkéntes munka helye az akkreditált fogadó szervezet, a munkaórák száma változó, de általában heti 40 óra, heti két szünnappal (ha hétvégén dolgozni kell, akkor másik két nap), illetve havonta két szabadnappal.
Az aktuálisan pályázható projektek listája itt tekinthető meg. Az EU Aid Volunteers projektben való részvételhez szükség van küldő szervezetre, de bármelyik küldő szervezet küldhet európai önkéntest, tehát magyar önkéntesek más szervezeteken keresztül is jelentkezhetnek!
A jelentkezési folyamat áttekintéséhez kattints ide.

Költségek?

Az EU Aid Volunteers kezdeményezésben résztvevő önkéntesek költségeit az Európai Bizottság finanszírozza. A program a következő költségeket fedezi:

  • tréningek (online tréning, kiválasztási tréning, kiutazás előtti felkészítés [pre-deployment induction])
  • egyszeri oda- és visszaút a kiküldetés helyszínére
  • vízum
  • biztosítás
  • szükséges oltások
  • szállás
  • havi támogatás (a mindennapi kiadások fedezésére
  • hazatérés utáni támogatás (100 EUR/hónap minden kint töltött hónap után)

 

A Magyar Önkéntesküldő Alapítvány részvétele a programban

Összefoglaló videó a VolinHA projekt (2015-2017) utolsó konzorciumi üléséről

Legjobb pillanatok a VolinHA projekt (2015-2017) megvalósításáról

Vol4HA: