eu-volinha

Az EU Aid Volunteers (magyarul Európai Önkéntes Humanitárius Segítségnyújtási Hadtest, „Az EU Segítségnyújtási Önkéntesszolgálata”) program az Európai Unió legújabb önkéntes programja, egy olyan kezdeményezés, amely lehetőséget nyújt az Európai Unió polgárainak harmadik világbeli humanitárius segítségnyújtási projektekben való részvételre.

Szervezeti oldalról:

A program eredeti célja a humanitárius segítségnyújtás EU-s, közösségi szinten történő megvalósítása, a mostani, nemzeti szinten működő programok kiegészítéseként. Azaz a kezdeményezés sikere esetén a humanitárius segítségnyújtást már nem csak a nyugati nagy államok lehetőségei és kapacitásai határoznák meg, hanem közösségi szinten, a kisebb államok becsatlakozásával közösen történne az említett missziók megvalósítása.

A program ilyen mód alapvetően az egyes országok humanitárius segítségnyújtással, fejlesztési projektekkel illetve katasztrófahelyzetek kockázati csökkentésével foglalkozó szervezeteit szólítja meg, akik sikeres szervezeti akkreditációjuk esetén küldő szervezetként, EU Aid Volunteers missziólétesítési és menedzselési jogosultságot szerezve, azok jövőbeni gyakorlásával csatlakoznak a közösségi szinten megvalósuló humanitárius segélyezésbe.

Önkéntes oldalról:

Önkéntesként bármely, már akkreditált misszióra lehet jelentkezni. A program különlegessége, hogy igen széleskörű az egyes programokban betölthető önkéntes pozíciók köre; egyszerre jelentkezhet releváns szakmai tapasztalattal még nem rendelkező fiatal önkéntes, illetve már képzett „senior” szakemberek is, akik szaktudásukat kívánják kamatoztatni a humanitárius segítségnyújtás terén. Nem utolsósorban kidolgozás alatt áll az adott programokba otthonról, online módon történő becsatlakozásának és aktív részvételi lehetőségének megteremtése is.

Hol tart a kezdeményezés?

Az EU Aid Volunteers program gyakorlati megvalósítása 2015-ben kezdődött a résztvevő szervezetek minősítésével, technikai támogatás és kapacitásépítési pályázatok elindításával, a beadott projekt-pályázatok értékelésével és a kiválasztott projektek végrehajtásának megkezdésével, valamint a leendő önkéntesek számára tartandó tréningek megtervezésével. Folyamatosan zajlik az EU Aid Volunteers Platform online felületének fejlesztése is.

Az elsők között, már elfogadott programok 2016 őszén startolnak majd el, ilyen mód a 2016-ra kitűzött, kezdeti célok a következők:

  • A sérülékeny, katasztrófáknak kitett országok ellenálló-képességének és kockázatkezelési módszereinek fejlesztéséhez való hozzájárulás; katasztrófakezelési ciklus kialakítás: megelőzés, készültségi szint növelése, a kockázatok megismerése és korai riasztás.
  • A 350 leendő önkéntes kiválasztása, felkészítése a harmadik világbeli országban való önkéntes munkára.
  • Kapacitásbővítés és technikai támogatás a programban résztvevő fogadó és küldő szervezetek számára.
  • A leendő önkéntesek számára kialakított képzési program megvalósítása, biztosítási szolgáltatás megszervezése.
  • A fogadó és küldő szervezetek minősítésének folytatása.
  • Az EU Aid Volunteers Platform online felületének fejlesztése, a regisztráció kialakítása, lehetőség a kapcsolatépítésre és a tanulásra.
  • Illetve a 2015-2020-as időszakra 4000 EU Aid Önkéntes, 4400 más jellegű önkéntes és helyi szervezeti alkalmazott valamint 10000 online önkéntes munkáját tervezi biztosítani az erre szánt közel 150 millió EUR-ból.

A Magyar Önkéntesküldő Alapítvány részvétele a programban:

A Magyar Önkéntesküldő Alapítvány egy 2015-ben alakult, VolinHA („Volunteering in Humanitarian Aid”) névre hallgató, 9 tagú nemzetközi konzorcium tagjaként -Magyarországon egyedülálló módon- megkapta a küldő szervezetként való minősítést. A konzorciumról, annak történetéről és aktuális munkájáról, eredményeiről részletesebben itt olvashatsz 🙂

Jelenleg egy alakulóban lévő új konzorciummal azon dolgozunk, hogy 2018-ban már általunk is részt vehessenek önkéntesek a programban.

A pogram különlegessége, hogy nem csak a lakóhelyed szerinti ország szervezete által vehetsz részt benne, hanem bármely európai, hivatalos küldő szervezet által. Az aktuális projekteket a nemzetközi adatbázisban tudod megtekinteni.

EU Aid Volunteers honlap