Fenntartható helyi vállalkozások indítása – Önkéntesünk élménybeszámolója Gambiából

2018 őszén azt éreztem, hogy a munkám messze nem tartogat elég kihívást számomra, illetve nagyon szerettem volna fejlődni, és komolyabb terepen kipróbálni magam, mielőtt elkezdem felépíteni a saját vállalkozásomat. Így elkezdtem különböző, külföldi projektek után kutatni, így találtam rá erre a lehetőségre is. Nagyon sokat gondolkodtam, hogy beadjam-e a jelentkezésemet, mert akkor még 3 hónap Afrikában túl távolinak tűnt. Azt azonban pontosan tudtam, hogy szeretnék elmélyülni bizonyos témákban és szélesíteni a tudásomat és látókörömet.
Így végül az utolsó pillanatban úgy döntöttem, hogy elküldöm a pályázatomat.

 

 

 

 

 

 

 

Mikor megérkezett az értesítő arról, hogy én lehetek az egyik magyar ösztöndíjas a projektre, nagyon izgatott lettem. Ezt hosszú felkészülés követte, hogy a legjobb tudásom szerint érkezhessek.  
A projekt Gambiában zajlik.

Egy nagyon hasznos és kemény munkát végző szervezethez érkeztünk, hárman. Egy német és egy litván lánnyal töltöm a gyakorlatomat, akik mindketten üzleti területen tanultak, vagy dolgoznak. A szervezet a GYIN (Global Youth Innovation Network) Gambiai szervezete, akik helyi kisvállalkozásokat, fiatal vállalkozókat támogatnak különböző sikeres projektek mentén, mint például mentorprogram, vagy tréningek, nyári táborok (http://ohmyweight.com/).

 

Én július közepén érkeztem, amikor rögtön indult is a közös munka. A szervezet nagyon támogató, az első naptól fogva aktívan bevontak a mindennapokba, aktualitásokba, megismerhettem a kapcsolódó intézményeket, szervezeteket, sikertörténeteket jegyző fiatalokkal találkozhattam, akik szintén a szervezet szárnyai alól indultak. Gambia legnagyobb városában, Serekundában élünk és dolgozunk. A mindennapokat többnyire az irodában töltjük, ahol különböző feladataink adódtak eddig. Még indulás előtt elkezdtünk egy kommunikációs stratégián dolgozni.

 

 

 

 

 

 

Mióta itt vagyunk, számos, kisebb-nagyobb pályázatot írtunk, a szervezet kérésére kidolgoztunk egy háromnapos szervezetfejlesztési tréninget, prezentációkat, interjúkat készítettünk, rendezvények szervezésében vettünk részt… Én folyamatosan dolgozom további, potenciális partnerkapcsolatok kiépítésén egyéb európai országok szervezeteivel, illetve a közelgő ELIT (Entrepreneurship, Leadership & Information Technology) nyári tábor kiválasztási folyamatán dolgoztunk, jelenleg annak programján, tematikáján ügyködöm.

Néha kihívást jelent megtalálni a kapcsolatot a szakmám, készségeim és a szervezet igényei között, de összességében nagyon hálás és elégedett vagyok, hiszen azt már most, a félidőhöz közelítve is biztosan látom, hogy egy valóban remek szervezethez kerültünk, ahol rengeteget tanulhatunk. A fennmaradó hetekben hasonlóképp folytatjuk a munkát, részt veszünk majd többek között a több hónapos mentorprogram elindításában és egy óriáspályázat megírásában.

Azt gondolom, hogy egy ilyen jellegű út során a szakmai tartalom mellett nagyon nagy az egyén felelőssége abban is, hogy a mindennapokban, magánemberként hogyan van jelen az országban, mennyire ássa mélyre magát, mit visz haza. Igyekszem minél több emberrel, fiatallal megismerkedni, minél többet megtudni az országról, szokásokról, kultúráról, sorsokról, kihívásokról, stb. Emellett fontosnak tartom azt is, hogy én felelősen reprezentáljam Európát és a saját kultúrámat. Igyekszünk minél több helyi szervezésű programon részt venni, mint például az óceánparton szervezett szemétszedés, hogy így mi is támogassunk értékes kezdeményezéseket.  

Az elmúlt hetek nagyon sok szempontból meghatározó változásokat hoztak az életemben, sokkal tudatosabbá váltam, átlátom az engem körülvevő folyamatokat, a saját szerepemet és felelősségemet a nagy egészben.  Az eddig itt eltöltött hetek segítettek megbizonyosodni abban is, hogy a jövőben emberi jogi neveléssel fogok foglalkozni, mint fő területem. Már nagyon sok mini projekten gondolkodtam, amiket a hazaérkezésem után otthon töltött hónapok alatt szeretnék megvalósítani, hogy megoszthassam az élményeimet, tapasztalataimat.

 

Rebeka Anna Szél

Vélemény, hozzászólás?