Információk kiutazóknak

Ezen az oldalon azok számára gyűjtöttük össze a legfontosabb információkat, akik már elfogadott projekttel rendelkeznek, tehát már biztos a kiutazásuk. Ha már kiválasztottak egy projektre, de azt még az adott ország Nemzeti Irodája nem fogadta el, akkor is érdemes elkezdened olvasgatni ezt az oldalt, de a konkrét előkészületeket csak akkor kezdd el, ha a fogadó szervezeted már visszajelzett a projekt elfogadásával kapcsolatban!

Indulás előtt mindenképp részt kell venned egy indulás előtti képzésen, melyet az Alapítvány szervez, általában 2-3 óra szokott lenni (létszámtól és kérdésektől függően). A képzéseket budapesti irodánkban szervezzük, ha nincs lehetőséged Budapestre utazni emiatt, akkor Skype-on tartunk egy kb. ugyanilyen hosszú beszélgetést. Az időpontról mindenkivel személyesen egyeztetünk.

Hivatalos ügyek

 

  • Együttműködési szerződés

   Mivel önkéntesként utazol külföldre nem lesz munkaszerződésed, az ESC nem számít munkaviszonynak. Ettől függetlenül természetesen vannak keretei az önkéntes munkának, amiket a projektben résztvevő felek (a fogadó szervezet, az önkéntes, a küldő szervezet, illetve ha külön van, akkor a koordináló szervezet) egy együttműködési megállapodásban (Activity Agreement) rögzítenek. Ez egy pár oldalas dokumentum, amiben benne vannak a projekttel kapcsolatos legfontosabb információk: mikor, hol, mit fog csinálni az önkéntes. A fogadó szervezettől függ, hogy pontosan mit és milyen hosszan írnak bele (láttunk már 3 oldalas és 15 oldala együttműködési szerződést is), de jó, ha benne vannak a következők: szállásra, étkezésre vonatkozó adatok, havi zsebpénz mennyisége és hogy hogyan kapja meg az önkéntes, illetve az előre látható feladatok, a munkaórák száma és a nyelvtanulási hozzájárulás formája. Fontos, hogy nincsen kőbe vésett szabály az együttműködési szerződés formátumára és tartalmára, de ha valamit hiányolsz vagy nem értesz, akkor kérdezd bátran a fogadó szervezed ezzel kapcsolatban!

 

  • Biztosítás

   A kedvenc témánk 🙂 Viccet félretéve, ebből a témakörből szokott lenni a legtöbb félreértés és probléma, ezért ezt a bekezdést kérlek különös figyelemmel olvasd át!
   Minden ESC-önkéntesnek jár egy teljes körű egészségügyi biztosítás a projektje idejére, amit az Európai Unió köt a Cigna nevű biztosító társasággal. A biztosítás az együttműködési szerződésben megjelölt kezdő és végdátum közt érvéyes, és ide kattintva tudod megnézni, hogy pontosan mire terjed ki. Mivel a közelmúltban sajnos sok visszaélés volt a biztosítással, ezért a társaság bizonyos területeken megszigorította a térítés szabályait, a változtatásokat ide kattintva olvashatod el. A biztosítás működéséről és szabályairól az indulás előtti képzésen részletesen beszélünk, de ha szeretnél előre tájékozódni, akkor itt találsz egy rövid guide-ot a működéséhez. Röviden az aranyszabály: ha nem sürgősségi ellátásra van szükséged, MINDIG egyeztess előre a biztosítóval!
   Nagyon fontos, hogy a Cigna feltételezi, hogy van Európai Egészségügyi Kártyád, amihez pedig kell, hogy legyen magyar állami társadalombiztosításod. A Cigna csak azokat a költségeket fogja téríteni, amik az Egészségügyi Kártyával nem fedezhetőek! Tehát, amíg EVS-en vagy, a következő esetek lehetségesek:
   – passzív féléves diák vagy: ebben az esetben semmi teendőd nincs, az egyetem továbbra is fizeti a TB-det
   – magadnak fizeted a TB-t (ez havonta 7320 forint)
   – igényelheted az állandó lakcímed szerinti járási hivatalnál, hogy a projekted idejére, ők fizessék helyetted a TB-t: ehhez tudunk adni egy igazolást arról, hogy önkéntesként fogsz külföldön tartózkodni, de ezen túlmenően a kérelmet minden esetben szociális alapon bírálják el
   A lényeg tehát, még egyszer: váltsd ki, és tartsd magadnál az Európai Egészségügyi Kártyát (ezt ingyenesen meg tudod tenni), de ha olyan költség merül fel, amit ez valamiért nem fedez, akkor még mindig fordulhatsz a biztosítóhoz!

 

  • Adózás

   Az EVS nem számít munkaviszonynak, így adóznod sem kell utána.

 

 • Tartózkodási engedély

  Ezt minden esetben a fogadó szervezet intézi vagy segít intézni. Ha rövid távra (legfeljebb 2 hónapra) utazol, akkor nagy valószínűséggel nem lesz szükség ezzel kapcsolatos ügyintézésre, hiszen EU-s állampolgárként 90 napot bármelyik EU-tagállamban eltölthetsz.
  Törökországba utazók figyemébe: ha 3 hónapnál kevesebb időre mész, akkor a törökökhöz is elég az útlevél (2014. eleje óta vízumra sincs szükség), viszont ha hosszabb időre utazol, akkor már a kiutazáskor rendelkezned kell a vízummal, így mindenképp időben kezdd el az ügyintézést! A vízum 3 hónapig érvényes, a tartózkodási engedély igénylése már kint történik Törökországban.

Minden más

 • Telefon

  2017. júniusa óta megyszűntek a roaming díjak az Európai Unió tagállamaiban, de ha 3 hónapnál hosszabb ideig csak külföldről használod a telefonodat, akkor hirtelen sokat kezd majd számlázni a szolgáltató. Lehet, hogy érdemes beszerezned egy kinti SIM-kártyát (is). Egy praktikus megoldás lehet, ha beszerzel egy olyan mobiltelefont, amivel két SIM-kártyát is tudsz egyszerre használni.

 • Bankszámla

  A legtöbb banknál kifejezetten drága külföldön pénzt felvenni, legyen szó euróról, koronáról, zlotyról, vagy bármi másról. Érdemes utánanézned, hogy a te bankodnál hogya működik ez, illetve hogy egyáltalán engedélyezve van-e a külföldi készpénz-felvétel.

 • Utazás

  Az esetek túlnyomó többségében az utazás költségtérítése a következőképpen történik: az önkéntes megveszi a repjegyet/buszjegyet/vonatjegyet a célországba, a fogadó szervezet pedig az eredeti jegyek és beszállókártyák birtokában fizeti vissza az összeget. Fontos tehát, hogy nem kell számlát kérni a jegyekről, de azokat mindenképp tartsd meg és add oda a fogadó szervezetednek! Ha nincs lehetőséged megvenni magadnak a jegyet, akkor se aggódj, találunk megoldást! Nagyon fontos, hogy ne vegyél semmilyen jegyet, amíg a fogadó szervezet rá nem bólint!
  A jegyeket egy bizonyos összeghatárig téríti a program, ami a céltól való távolság függvényében változik. A keretösszeget a Distance Calculatorral tudod kiszámolni. Az itt kiadott összeg alapvetően iránymutatóul szolgál csak, vannak más tényezők, amik bezavarhatnak az utazási keret kiszámításába!

 • Magyarságok

  Minden projektnek szinte kötelező eleme a küldő ország bemutatása, ami általában egy magyar est formájában szokott történni. Általában a projekt elején szokott rá sor kerülni, és érdemes rá készülni egy kicsit, ha nem csak egy száraz előadást szeretnél a honfoglalásról meg a magyar feltalálókról 🙂 A magyar ételek és italok nagy sikert szoktak aratni a hasonló rendezvényeken, úgyhogy érdemes készülnöd egy-két egyszerűbb recepttel (a lángos például általában tuti befutó, de nagy sikert szokott aratni a gulyásleves és a lecsó is), esetleg magyar kolbásszal, szalámival, túró rudival (ez utóbbi nem mindenhol szokott osztatlan sikert aratni), pálinkával vagy borral… vagy ami még eszedbe jut, légy nyugodtan kreatív!
  Az is kedves dolog, ha viszel néhány magyar hűtőmágnest vagy képeslapot, ezt nem csak a fogadó szervezetednek tudod emlékként odaajándékozni, hanem a projekted során megismert embereknek is adhatod kedves emlékként.
  Ugyanitt: attól függően, hogy hova utazol, valószínűleg nem fogsz mindent megtalálni, amihez itthon hozzászoktál. Hiánycikk szokott lenni a tejföl, túró, mák, de az északi országokban néha a tömény alkohol is. Ez mindig csak ott derül ki, hogy mi van és mi nincs, de ha ez fontos neked, akkor lélekben érdemes egy kicsit készülnöd rá, hogy bizonyos termékeket hiányolni fogsz!