Előre gyártott biogáz üzem telepítés – GLEN, 2016

A 2016. évben a HVSF a GLEN program keretében Szabó-Tönki Albertet küldte Kínába, bár a projekt nagy része Lesotho-ban zajlott. Lesotho folyamatos közegészségügyi problémákkal küzd, különösen a vidéki területeken. A házak leggyakrabban kültéri latrinákkal vannak felszerelve. Emellett hiány 15589727_1533151483366979_8854363159513607391_nmutatkozik energiaforrásokból. Sok faluban nincs áram, a főzést fával oldják meg, ami az évtizedek alatt a termőtalaj erodálódásához vezetett. Harmadik pontként pedig hiány az ivóvíz és a ritka csapadék miatt az öntözés is szükséges lenne. A jelenlegi demó projekt feladata egy olyan rendszer megépítése, amely mindhárom problémára megoldást kínál egyszerű és kényelmes telepítés mellett.

A fő fogadó szervezet, a USTB-CSES (University of Schience and Technology Beijing-Center of Sustainable Envoronmental Sanitation) az egyetem berkein belül működő szervezet, akik tanácsadó, elemző és kontrolling feladatokat látnak el. Ők szervezik a projektben részt vevő cégeket, a mérnököket és a tanácsadókat.Rajtuk keresztül érkezett Albert Lesothóba, mint tanácsadó és az ő feladata a helyi szakemberek koordinálása és betanítása.

TED (Technologies for Economical Development), Maseru székhelyű NGO, akik 2004 óta foglalkoznak biogáz fejlesztők építésével, viszont eddig csak a „fixed dome” területen vannak tapasztalataik. Ők a kivitelezők.

EEP Africa (Energy and Environmental Partnership) mint donor van jelen a projektben.

kep1kep3kep2

Az alapvető ötlet, hogy egy szintén modulokból álló kerti WC-t építenek a bevezető nyílás fölé, így ennek használata egyrészt táplálja az emésztőt, másrészt megoldja a higiéniai problémákat (természetesen csak a kellő oktatás mellett). Egy másodlagos nyílás is kialakításra kerül, amibe az állati ürüléket és egyéb lebomló mellékterméket (fürdő- és mosóvíz, konyhai hulladék, ételmaradék) önthetnek a lakók. A szarvasmarha ürülék kulcsfontosságú, mivel ebben nagy mennyiségben megtalálhatóak a gáztermelő baktériumok. Lényeges az is, hogy az etetőanyag folyékony állapotban legyen egyrészt a lebontás miatt, másrészt a dugulás megelőzése miatt.

Első lépes a földmunkálatok, mivel mindkét biogáz fejlesztő részben a föld alá kerül. Majd a bevezető és kivezető nyílások kialakítása következik. Harmadik lépés maga az emésztő beépítése a rendszerbe és csatlakoztatása a be- és kiömlő nyílásokhoz. A helyi viszonyokhoz megfelelően többször át kellett alakítani az eredeti terveket, valamint az üzemeltetés során is derültek ki hiányosságok, amiket figyelembe véve igyekeznek folyamatosan egyszerűsíteni az építésen úgy, hogy a kényelmi faktor ne változzon és a költségek se növekedjenek.

A végleges rendszernek olyannak kell lennie, hogy a helyi szervezet szakemberei egyedül is képesek legyenek megépíteni, lehetőleg rövid idő alatt. A falubelieknek pedig napi 2-3 köbméter gázt biztosítson rendszeres adagolás mellett, miközben egy higiénikus WC-vel lesznek gazdagabbak. Ezen kívül a kiömlő folyadékot kavicságyon szűrjük át, ami végül a kertbe ömlik, táplálva a háztáji növények talaját.

Albert személyes tapasztalatai a projektről:

“Az első hónap elméleti tréninggel folyt Pekingben, majd az egész csapat leutazott Lesothóba. (3 önkéntes, 1 koordinátor, 2 mérnök a kínai cégektől). A kezdeti kaotikus helyzet egy hónap után rendeződött, végül pedig már csak én maradtam a helyszínen a csapatból, amiből az következett, hogy teljes egészében én vezetem a projektet és az építkezést. A helyi NGO rám bízta az eszközök vásárlását, változtattam a dizájnon és gyakorlatilag minden nap egy 5 fős építőcsapatot felügyelek a terepen. Ez számomra hatalmas ugrás a korábbi munkámhoz képest.

A helyi munka viszont közel sem olyan feszített, mint az Európában megszokott és kellett némi idő, amíg a kollégák elfogadtak és figyelnek arra, amit javaslok. A projekt kezdete óta rengeteget tanultam, hogyan kell az embereket irányítani, anélkül, hogy a főnökük lennék, de mégis haladjon a munka. Ezen kívül kiemelkedő kreativitásra is szükség van egyrészt az emberek miatt, másrészt a demó projektből adódó folyamatos változtatások miatt.

Még egy hónap van hátra az itteni munkámból, ez idő alatt el kell készülni néhány 100%-ban működő üzemnek valamint az építőcsapatnak képesnek kell lennie önállóan a telepítés folytatására.”

14264024_1415466388468823_6845904691354071364_n

Ha szeretnél hasonló élményeket, nézd meg idei GLEN projektjeinket! 🙂