Élménybeszámoló Kambodzsából

Az Eu Aid Volunteers program keretein belül a Magyar Önkéntesküldő Alapítvány idén 6 európai önkéntest küld Kambodzsába egy-egy évre.
Az önkéntesek érkezését hosszas előkészítő folyamat előzi meg, ennek részeként volt lehetőségünk elutazni Battambangba meglátogatni a fogadó szervezetet és testközelből megismerni, hogy mivel foglalkoznak, illetve hogyan fognak tudni az önkéntesek bekapcsolódni a munkájukba.
A szervezet neve Phare Ponleu Selpak, 1995-ben hozta létre kilenc kambodzsai fiatal a francia művészetterapeuta tanárukkal, miután hazatértek a thai határnál lévő menekülttáborból, ahol felnőttek.
A ‘70-es évek genocídiumba torkolló polgárháborúja során Kambodzsa elvesztette a művészek és értelmiségiek 90%-át, mely a mai napig óriási hatással van az ország gazdasági helyzetére, az oktatás helyreállítása, a képzett emberi erőforrás előteremtése lassú folyamat.
A szervezet célja a polgárháború során erősen traumatizált helyi közösség fejlesztése, erősítése volt a művészet segítségével.
A vizuális és előadó művészeti tevékenységeket szociális támogatással összekötve segítették a hátrányos körülmények között élő gyerekeket és fiatalokat az átélt trauma kifejezésében, feldolgozásában és a társadalomba való visszailleszkedésben.

Az intézmény területén lévő épületekben működik állami iskola és óvoda, melyet kiegészítenek a különböző művészeti ágakra specializálódott képzésekkel (tánc, zene, színház, cirkusz, grafika, animáció).
Egy komplett cirkusz is üzemel a területen, melyben hetente többször adnak műsort az iskola diákjai, a bevételből pedig közvetlenül is részesülnek. Létrehoztak egy saját ajándékboltot, ahol az intézmény diákjai által készített grafikákkal ellátott tárgyakat lehet kapni, ezzel is támogatva a szervezetet.
Mára nem csak Battambangban, hanem Siem Reap-ben is találkozhatnak a híres Phare cirkusszal a turisták, ugyanis létrehoztak egy önálló cirkuszt a városban, ahol az iskolából kikerült diákok kapnak állást.
A szervezetben egyébként közel 100 ember dolgozik a tanárokat és az irodai munkatársakat beleértve, a közvetlen támogatásban részesülő fiatalok száma pedig eléri a 850-et, így bőven elkél az önkéntesek által nyújtott segítség.
Különböző területeken fognak segíteni az önkéntesek, mint oktatás szervezés, kommunikáció, pénzügy-számvitel, webfejlesztés, közösségszervezés. Mivel a jelenlegi igazgató és néhány kolléga nem kambodzsai származású, így az intézményben, azon belül is leginkább az irodában teljesen természetes, hogy angolul folyik a kommunikáció, a nyelvi akadályok kevésbé fognak gondot okozni.
Az iskolában tanuló gyermekek esetében is ügyelnek az angol nyelv oktatására, látogatásunk során mi is szóba elegyedtünk néhány diákkal, akik nagyon készségesen meséltek nekünk az ottani mindennapokról.

Nagyon pozitív élmény volt a látogatás, az igazgató és a helyi kollégák elképesztően barátságosak, úgy tűnt, hogy nagyon szeretik a munkájukat, amit nem csodálok, teljesen elragadó a hely atmoszférája.
Az ott töltött héten rengeteg logisztikai és technikai részletet kellett átbeszélnünk a költségvetéstől kezdve a kommunikációs szabályzatig, illetve elkezdtük az önkéntesek kiválasztását is az adott területért felelős helyi kollégákkal közösen.
A környéket is sikerült kicsit jobban megismernünk, ellátogattunk néhány helyi családhoz, akik gyermekei ösztöndíjban, vagy ebéd-támogatásban részesülnek, és beszélgettünk velük a helyi körülményekről, kihívásokról és az iskola által nyújtott lehetőségekről.

A kiválasztott önkéntesek novemberben utaznak majd Kambodzsába, biztos vagyok benne, hogy nagyon jól fogják magukat érezni ebben az inspiráló közegben, és hogy valóban érdemileg hozzá fognak tudni járulni a szervezet fejlődéséhez és a célok eléréséhez.

Vélemény, hozzászólás?