Életre szóló élmény Ázsiában

phpThumb_generated_thumbnail (1)Szőke Zsófia – Huvsgul aimag, Mörön (2007)

Életre szóló élmény Ázsiában

Mongólia manapság népszerű turista desztináció, egyre többen érkeznek az országba. Rengeteg kalandra vágyó embert vonz, ami földrajzi adottságainak és a különleges kultúrájának köszönhető, mert a mongolok még mindig a nomád életvitelt folytatják, így őrizve kultúrájukat. A turizmus még gyerekcipőben jár, kiaknázatlan területei vannak, kezdetleges stádiumban van, mely rengeteg fejlesztésre szorul.

A projekt, amiben részt vettem két másik önkéntessel, a fent említett indokok miatt a fenntartható turizmus fejlesztését tűzte ki célul az Észak- Mongol tartomány székhelyén, Mörön városban. A fenntartható turizmus azt célozza meg, hogy a turizmusban résztvevő helyiek úgy értékesítsék a helyben fellelhető turisztikai értékeket, hogy a környezet és a helyi lakosok ne károsodjanak. A helyi turisztikai egyesület által működtetett turisztikai információs központjában dolgoztunk, ami az egyesület irodájául is szolgál. A terület hatalmas vonzereje egyrészről Mongólia második legnagyobb tava, a Huvsgul-tó. Más részről az ország legkisebb számú, 300 főt számláló kisebbsége, a tsataanok, akik életük összefonódott a rénszarvasokkal és lakhelyük az ország északi részén húzódó tajga. Ebben a kis embercsoportban élnek az utolsó sámánok is.

Motiváció (miért vettem részt a programban?)

Az egyetem utolsó évében gondolkoztam azon, hogy a diploma megszerzése után szeretnék valami különlegeset tenni, tapasztalatot szerezni. Erre a legjobb lehetőség az önkénteskedés volt, amely mindig is érdekelt, hogy egy adott közösséget támogathassak. A GLEN programról véletlenül szereztem tudomást, melyről egyből tudtam, hogy ezt a lehetőséget nem hagyhatom ki. A program fejlődő országokba küld önkénteseket, akik 3 hónapig tartó projektekben vehetnek részt. Úgy gondolom, hogy egy országot és kultúrát úgy lehet leginkább megismerni, ha az ember több időt tölt el helyiekkel, az adott területen él. A program erre tökéletes hátteret biztosított és Mongólia mindig is érdekelt.

Nehézségek, amivel szembe néztem

Itthon úgy gondoltam, hogy mindenre sikerült felkészülnöm, legalább is nagy meglepetés nem érhet. Erről a megérkezésem pillanatában kiderült, hogy nem igaz. Az első két hétben a vízomommal baj volt, ezért nem kezdhettem el dolgozni, hanem Ulaanbaatarban kellett intéznem a papírügyeket, ami nem volt egyszerű. A bürokrácia korrupt, amit akkor még nem tudtam, mindenki mutogat a másik hivatalra, így bejártam a főváros legtöbb intézményét. A két hétben frusztrált voltam, hiszen megérkeztem arra a helyre, ahova több hónapig készültem és mégsem tudtam semmit tenni, a kezem meg volt kötve. Az esetből megtanultam, hogy türelmesnek kell lenni és a dolgok lassabban folynak, mint ahogy megszoktam.

Eredmények

A projektünk során összeállítottunk egy több oldalas prospektust turisták számára, amely alapján el tudnak tájékozódni helyben, információkat szerezhetnek a helyi szolgáltatókról. A másik, számomra nagyobb eredmény, hogy elkezdtünk egy felmérést, amely a következő években folytatódhat. A felmérés mintájául a helyi turisztikában érdekelt emberek szolgáltak, akiket a helyi idegenforgalmi főiskolások segítségével kerestünk meg. A kérdőívben a turisták és az egyesület számára is hasznos információkra kérdeztünk rá. A megadott információk elengedhetetlenek a fenntartható turizmus fejlesztéséhez, annak elindításához.

Az eltöltött három hónapnak kézzel nem fogható eredményei is voltak. Rengeteg emberrel ismerkedtünk meg, akik kedvességükkel elárasztottak. Az egyesület talán elkezdett működni, legalább is, ameddig ott voltunk. A fenntartható turizmus gondolatát közelebb tudtuk hozni a helyiekhez.

Hosszú távú személyes tanulság

Megértettem, hogy az élethez nem szükséges sok dolog. Család, étel, víz. A türelem pedig az élet minden terén hasznossá válhat. Akár mekkora az akaraterő nem biztos, hogy eleget tudunk tenni saját elvárásainknak és ez sokszor a körülménytől függ, amiből a legtöbbet kell kihozni.

Zsófi előadása az Alapítvány Millenniumi Fejlesztési Célokról szóló rendezvényén.

Vélemény, hozzászólás?