Beszámoló: egy hét toszkánában az Erasmus+ jegyében

Két magyar résztvevő utazott alapítványunknak köszönhetően június végén Olaszországba, hogy toszkánai partnerszervezetünk, az Associazione Agrado által szervezett nemzetközi tréningen részt vegyen. A helyszín egy Firenze és Pisa között elhelyezkedő kedves kisváros, Vinci volt.

A tréning elnevezése YES – Youth Exchange System, melynek során a résztvevők az  Erasmus+ működésébe kaphattak mélyebb betekintést különböző non-formális módszereken keresztül. Résztvevőink számára egészen új volt ez a közeg, kíváncsak voltak a témára, az új, alternatív tanulási/tanítási módokra. Már az első pillanattól kezdve nagyon befogadó, nyitott volt a társaság, különböző játékokkal kezdték az ismerkedést.

A hét során elmélyedtek a projektírás rejtelmeiben, illetve új módszereket tanultak a partnerkereséssel és a velük való együttműködéssel kapcsolatban. Többször kellett kiállni a nemzetközi csapat elé, ahol annak ellenére, hogy a résztvevők néha bátortalannak érezték magukat, a húsz főből (magyar, litván, horvát, görög, macedón, ciprusi, bolgár, olasz, portugál, spanyol) álló csapat mindig nagyon lelkesítő és bíztató volt.

Esténként persze volt idő ismerkedésre, kötetlen programokra, remek új barátságok szövődtek a résztvevők között a nagy korkülönbségek ellenére is, mivel a legfiatalabb 14 éves, míg a legidősebb az ötvenes évei derekán járt. De például résztvevőink egyik kedvenc programja, az úgynevezett  “blind dinner” során ezek a különbségek lecsökkentek, hiszen az egész csapat bekötött szemmel, teljes sötétségben vacsorázott.

A tréning eredményeként a résztvevők létrehoztak egy kis kézikönyvet különböző tippekkel a minőségi Erasmus+ projektek írásával és megvalósításával kapcsolatban, melyet innen tudtok letölteni, sőt, még honlapot is készítettek! Szeretettel ajánljuk mindenkinek, aki hasonló projekt írásába fogna 🙂

És, hogy a mi volt a program legnagyobb hozadéka a praktikus információkon kívül? “Az új ismeretségek, barátságok, önismeret, és hogy kulturálisan megint tágult a világ egy kicsit”.

Ha te is szeretnél hasonló programon részt venni, nézz körül a legújabb lehetőségek között, illetve kövess minket Facebookon és lépj be a csoportunkba 🙂

 

Vélemény, hozzászólás?